Η συγχώρεση με ένα αυγό και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου

Μαζί με το γαϊτανάκι και τις … επτανησιακές καντρίλιες σήμερα στις 6.30μμ στο κλειστό γήπεδο του σταδίου Έδεσσας.

Το έθιμο της «Λάμκας» ανάγεται σε πολύ παλαιά χρόνια και επιβιώνει έως τις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, της Ελλάδας και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου. Την Κυριακή της Τυροφάγου (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν στο σπίτι του παππού ή του προπάππου, του «Πατριάρχη» δηλαδή για την συγχώρεση, το ‘προστσουβάινε’. Η συγκέντρωση αυτή ήταν μία συμβολική οικογενειακή εκδήλωση, όπου να νεώτερα μέλη της, έδειχναν τον σεβασμό τους προς τον πρεσβύτερο. Αντάλλασσαν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και ζητούσαν συγχώρεση για τα μικρά ή μεγάλα τους λάθη. Στην συνέχεια ο παππούς έδενε σ’ ένα καλάμι ή στον πλάστη, μία κλωστή από την οποία κρεμούσε ένα βρασμένο αυγό και το κουνούσε. Τα μικρά παιδιά της οικογένειας προσπαθούσαν να πιάσουν με το στόμα το αυγό. Το παιδί που το κατόρθωνε κέρδιζε το χειροκρότημα όλων και ο παππούς του έδινε ένα συμβολικό δώρο σαν επιβράβευση.

Έτσι μ’ αυτή την συμβολική εκδήλωση η οικογένεια ετοιμάζονταν να μπει στην Σαρακοστή «καθαρή» από μικρές ή μεγάλες «αμαρτίες» και να προετοιμαστεί για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα. Λέγεται ότι συμβολικά το στόμα σφραγίζει με το αυγό και ανοίγει με το αυγό το Πάσχα (κόκκινα αυγά).

Φέτος το έθιμο της Λάμκας συνοδεύει το γαιτανάκι με τις Καντρίλιες Κεφαλλονιάς. Η εκδήλωση είναι συνεργασία των συλλόγων : Εδεσσαϊκό Θέατρο, ΦΣΕ Μέγας Αλέξανδρος, Σύλλογος Μικρασιατών Έδεσσας-Πέλλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πάστρας «το Παλιόκαστρο» και γίνεται στο κλειστό γυμναστήριο του δημοτικού σταδίου Έδεσσας «Φόρης Γεντζής» στις 6.30μμ

Ακολουθεί το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στις 8μμ με υπερθέαμα από πυροτεχνήματα!

spacer